Forum miłośników ciągników własnej produkcji

SAMy, łunochody, ESioki i inne konstrukcje własne

Wyszukiwanie zaawansowane
Teraz jest 21 wrz 2017, o 05:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sam fiat 126p 2skrzynie żuk 3b i4b most żuk
PostNapisane: 23 kwi 2013, o 23:39 
Offline

Dołączył(a): 6 cze 2010, o 22:28
Posty: 657
A wiec tak. Stary sam pozostał przerobiony s301d poszedł na emeryture. Rame przerobiłem troche i wsadziłem silnik od malucha gdyż mam takie ze 2 potem jest tradycyjnie połączony z skrzynią zuka wałki zostały połączone rpzez uciecie nawiercenie żukowskiego wbicie z wciskiem i ospawanie skrzynie połączone jak na zdjeciu wzorowalem sie troche na konstrukcji kolegi z forum toma :D . Jak na razie były jazdy próbne i wstępne przymiarki mocowanie silnika przód o poprawek. Cel traktorka zaorać własne poletko przeweźć jakis ładunek do 2t drzewo do palenia itp...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Sam fiat 126p 2skrzynie żuk 3b i4b most żuk
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 08:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 sty 2012, o 13:44
Posty: 356
Bardzo fajna mała i zwarta konstrukcja. Gratulacje.Obrazek Z zawieszeniem silnika malucha mogą być problemy w związku z jego sporymi drganiami , ale na forum jest sporo samów z tymi silnikami i można coś podpatrzyć. Tylko przydało by się ogarnąć sama jakoś wizualnie , ale myślę , że to też masz w planach.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Sam fiat 126p 2skrzynie żuk 3b i4b most żuk
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 09:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2011, o 10:17
Posty: 19
Może być problem w miejscach połączenia skrzyń i wału jest na sztywno. Więc albo puści któreś z połączeń albo mocowanie silnika.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Sam fiat 126p 2skrzynie żuk 3b i4b most żuk
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 09:56 
Offline

Dołączył(a): 6 cze 2010, o 22:28
Posty: 657
Mocowanie silnika będzie na sprężynie, to co widać zrobił mój tato myślał że takie 2 małe gumy wytłumia drgania bardzo się mylił:D Gdy sie gazu doda telepie sie wszystko:D Skrzynie biegów mają poduszki może na zdjęciach nie widać ale do ramy są skręcone przez poduszki:D Obecny wygląd to prowizorka do jazdy testowej:P ten chłam kabli trzeba ogarnać :D bardzo jestem ciekaw czy bedzie mial moc :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Sam fiat 126p 2skrzynie żuk 3b i4b most żuk
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 10:28 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sty 2011, o 18:38
Posty: 2121
Lokalizacja: Wąpielsk woj. Kuj-Pom.
Dobrze ci wyszedł :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Sam fiat 126p 2skrzynie żuk 3b i4b most żuk
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 11:54 
Offline

Dołączył(a): 12 paź 2010, o 17:14
Posty: 142
Do zawieszenia silnika malucha to najlepiej takie poduszki http://allegro.pl/odboj-poduszka-silnik ... 04278.html


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Sam fiat 126p 2skrzynie żuk 3b i4b most żuk
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 23:17 
Offline

Dołączył(a): 6 cze 2010, o 22:28
Posty: 657
Zastosuje chyba oryginalną spreżyne :D jutro przystąpie do roboty :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Sam fiat 126p 2skrzynie żuk 3b i4b most żuk
PostNapisane: 8 cze 2013, o 23:02 
Offline

Dołączył(a): 6 cze 2010, o 22:28
Posty: 657
Od ostatnich zdjęć dużo się zmieniło wiec dodaje aktualizacje sam już sobie śmiga. W planach podłączyć pompę hydrauliki, zrobić regulowany gaz ręczny, podpiąć hamulec ręczny założyć w końcu maske i zrobić podstawowe oświetlenie. Co do prędkości na pierwszej trzybiegowej zmieniam bigi na 4 biegowej mam wbitą 1dynke, powiem tak prędkosci jak sie delikatnie z gazem obchodzi ok jak mu się przycisnie to przyspiesza,ale jak na trzybiegowej pierwszej damy jeden i zmieniamy 4 biegową to jest szatan jest sie czego bać na drodze przyspiesza jak niejeden sportowy wóz :D tak samo jak na 4biegowej damy 2 lub wyżej :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Sam fiat 126p 2skrzynie żuk 3b i4b most żuk
PostNapisane: 9 cze 2013, o 12:19 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2012, o 08:46
Posty: 366
Lokalizacja: okolice Lublina
Całkiem zgrabnie to wygląda. Pomimo dwóch skrzyń SAM wyszedł zwarty i proporcjonalny.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Sam fiat 126p 2skrzynie żuk 3b i4b most żuk
PostNapisane: 9 cze 2013, o 13:17 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sty 2011, o 18:38
Posty: 2121
Lokalizacja: Wąpielsk woj. Kuj-Pom.
Nawet nawet ci to wyszło ;) Kiedy dalszy etap prac?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Założyć forum
phpBB SEO