Forum miłośników ciągników własnej produkcji

SAMy, łunochody, ESioki i inne konstrukcje własne

Wyszukiwanie zaawansowane
Teraz jest 22 wrz 2017, o 06:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rama
PostNapisane: 22 lut 2011, o 11:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 gru 2010, o 16:22
Posty: 11
Witam mam zamiar pospawać ramę do sama ale nie wiem jakie powinny być wymiary,morze by ktoś mógł podać jakieś wymiary? Z góry dziękuje.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rama
PostNapisane: 22 lut 2011, o 12:52 
Offline

Dołączył(a): 30 sty 2010, o 23:41
Posty: 236
nie ma ogólnego przepisu na ramę..
najlepiej na płaskiej powierzchni ułóż sobie elementy napędowe, i wtedy ustal gdzie przednia, gdzie tylna oś, i wzoruj się sam na innych samach


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rama
PostNapisane: 22 lut 2011, o 19:49 
Offline

Dołączył(a): 14 lis 2010, o 21:54
Posty: 45
Tak zrób jak pisze BROWAR ale rozstaw kół musisz przemyśleć, a dlatego że to ty musisz wiedzieć do czego używać będziesz tego sprzętu. Większość samów jakie mam okazje obserwować ma rozstaw kół około 136-138cm mierząc od zewnętrznych stron opony.Jest tak dlatego że pasują potem do uprawy ziemniaków między dwa rzędy [obsypnik-radła].Zależy także jakimi dysponujesz podzespołami ale tył musiałby być przynajmniej na 16 żeby mieć jakiś rozsądny prześwit.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rama
PostNapisane: 22 lut 2011, o 23:29 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 gru 2010, o 16:22
Posty: 11
Sam bendzie glownie przeznaczony do worzenia drzewa no i mam zamiar zrobic do niego kosiarke bo mam duze podworko.A podzespoly standart silnik maluch, skrzynie zuk,most zuk.
Zastanawialem sie nad przerobieniem ramy od zuka?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rama
PostNapisane: 23 lut 2011, o 09:27 
Offline

Dołączył(a): 6 cze 2010, o 22:28
Posty: 657
zależy w jakim ona stanie i czy bardzo nie zjedzona. Ale według mnie to bezsensu za dużo ucinania kombinowania spawania... już lepiej zrobić nowa skrócić most bo na co ci taki szeroki nieporęczny będzie. potem na moście poukładać sobie (profile ,ceowniki) potem dopiąć skrzynkę potem skrzynkę z silnikiem jakoś spiąć prowizorycznie a potem jakoś uplatać ramę ;-)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rama
PostNapisane: 23 lut 2011, o 11:55 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 gru 2010, o 16:22
Posty: 11
Moze i masz racje.Bo ostatnio wyrwalem dwa zuki za smieszne pieniadze i tak sie zastanawialem nad przerobka ramy.Ale wielkie dzieki za porady.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rama
PostNapisane: 7 mar 2011, o 21:05 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sty 2011, o 18:38
Posty: 2121
Lokalizacja: Wąpielsk woj. Kuj-Pom.
Witaj musisz wymierzyć most skrzynie i silnik tak żebyś nie zrobił ramy za krótkiej musisz wyobraźni użyć, wyobrazić se to wszystko cala ta konstrukcje ja jak budowałem swojego sama to do mostu przyłożyłem dwa profile i pomierzyłem dopasowałem to tu to tam później założyłem os przednia jak już stało to na kolach to wszystko łatwo szlo ,podglądaj jak inni koledzy robią. powodzenia. ;)


Ostatnio edytowano 19 lut 2012, o 20:49 przez CZARNY1983, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rama
PostNapisane: 25 sty 2012, o 02:51 
Offline

Dołączył(a): 26 wrz 2011, o 10:40
Posty: 15
A jak robiliście ramę to tak jak pisze kolega wyżej operacja na żywym żelazie, czy wcześniej jakieś projektowanie na papierze i rysunki, obliczenia, przeliczenia?Bo ja prawdę mówiąc trochę cienko się widzę w rysowaniu/projektowaniu.Chyba wolę w realu zadziałać.Właśnie przyłożyć, przymierzyć zobaczyć jak to mniej więcej w realu wygląda, a nie w wyobraźni, i później jakieś skomplikowane wyliczenia i rysunki tworzyć.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rama
PostNapisane: 25 sty 2012, o 10:25 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 cze 2011, o 19:43
Posty: 2332
Jeśli mogę doradzić to zrób jakiś rysunek- szkic. Nie mówię tu o konkretnych planach :lol: I tak mimo rysunku będziesz miał szerokie pole do improwizacji w realu. Ja robiąc ramę położyłem dwie główne belki na kobyłkach i zespawałem jakimś szmelem żeby miało to zarysy ramy. Nie bardzo wiedziałem jaki wyjdzie na długość to zacząłem od zamontowania silnika i tak szedłem do tyłu aż wszystko było jasne. :lol: A więc jak widzisz czysta improwizacja :lol: .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rama
PostNapisane: 25 sty 2012, o 22:35 
Offline

Dołączył(a): 19 gru 2011, o 20:17
Posty: 8
Witajcie. Ja rozpocząłem zabawę w konstruowanie sama jakiś miesiąc temu./ Pomalutku ale za to systematycznie coś się dokleja. ramę już mam. ale muszę ją przerobić, ponieważ część na której spoczywa silnik mam podniesioną o 120 mm od reszty{przełożenie łańcuchowe} z którego zrezygnowałem. a ramkę mam zrobioną z C 120x65x6 z.g. zwężoną przodem na długości 450mm i szerokości 510 mm a reszta jest na szerokość 800mm i długość 1750 mm
Po weekendzie będzie jakaś fotka bo sama składam w zakładzie ,w którym pracuję :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Założyć forum
phpBB SEO