Forum miłośników ciągników własnej produkcji

SAMy, łunochody, ESioki i inne konstrukcje własne

Wyszukiwanie zaawansowane
Teraz jest 22 wrz 2017, o 03:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przedni napęd
PostNapisane: 23 lut 2013, o 17:58 
Offline

Dołączył(a): 10 sty 2011, o 18:39
Posty: 224
Lokalizacja: świętokrzyskie
Z wolniejszym przodem na pewno nie zostawię. W tej chwili potrzebuję nadbiegu na przód 1:1,04. Jak kupowałem przedni most to miał być od Samuraia z szerokim rozstawem,a te miały przełożenie 3,72. (takiego właśnie szukałem). Po przywieżeniu do domu coś mnie tchnęło i przeliczyłem przełożenie i wyszło
3,9. Sprzedający był przekonany że ma szeroki rozstaw, ale okazało się inaczej i zwrócił mi chyba stówkę, bo to było ponad 200km w jedną stronę i nie opłacało mi się go oddawać bo most jest w bdb. stanie.
Jeszcze do końca nie zdecydowałem czy zmienię "główkę" ok,250zł i kupię reduktor oryg.też pewnie ze 250zł najmniej, no i musiał bym zrezygnować z drugiej skrzyni. Narazie myślę o dorobieniu swojego reduktora a zobaczymy jak wyjdzie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Przedni napęd
PostNapisane: 24 lut 2013, o 00:51 
Offline

Dołączył(a): 12 lis 2012, o 10:54
Posty: 41
Załóż większe opony z przodu i wsio. Bez kombinowania, albo mniejsze na tył.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Przedni napęd
PostNapisane: 24 lut 2013, o 09:03 
Offline

Dołączył(a): 19 sty 2012, o 11:55
Posty: 1060
A to myślisz że tak prosto dopasować opony tym bardziej w jodełce?? Opony też są drogie plus felgi to tanio nie będzie a na tych kołach ładnie się prezentuje koledze.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Przedni napęd
PostNapisane: 24 lut 2013, o 09:53 
Offline

Dołączył(a): 10 sty 2011, o 18:39
Posty: 224
Lokalizacja: świętokrzyskie
Kolego Luker, u mnie różnica jest nie wielka, wystarczyło by aby przednie koła miały średnicę większą o 1cm i było by dobrze. A koła dobrałem bdb., tylko most przedni przez pomyłkę kupiłem z innym przełożeniem. Zapewniam cie że dobór opon i przełożeń nie jest sprawą prostą (opon rolniczych nie produkują w rozmiarach co 1-2cm. co innego samochodowe).Pozdr.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Przedni napęd
PostNapisane: 25 lut 2013, o 16:17 
Offline

Dołączył(a): 19 sty 2012, o 11:55
Posty: 1060
marek76m Jakie z przodu masz felgi??? Jakie felgi pasują pod most samuraja? żuk ma za małą piastę koła od kosa też.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Przedni napęd
PostNapisane: 25 lut 2013, o 20:46 
Offline

Dołączył(a): 10 sty 2011, o 18:39
Posty: 224
Lokalizacja: świętokrzyskie
Ja z przodu mam felgi kombinowane. Udało mi się fartem kupić nowe felgi od Fiesty takiej z lat
80-tych o rozmiarze 12 cali i szer. 4,5 cala , wytoczyłem środki i wspawałem blachę 10mm.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7cc ... c9c89.html


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Przedni napęd
PostNapisane: 25 lut 2013, o 20:55 
Offline

Dołączył(a): 19 sty 2012, o 11:55
Posty: 1060
W uchwyt tokarki chyba felga od żuka nie wejdzie bo piasta nie wchodzi na most samuraja:>) muszę to jakoś rozwiercić:0


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Przedni napęd
PostNapisane: 25 lut 2013, o 22:50 
Offline

Dołączył(a): 10 sty 2011, o 18:39
Posty: 224
Lokalizacja: świętokrzyskie
Wszystko zależy od tokarki, są z wyjmowanym mostkiem i wchodzi bez problemu.
Jak bym nie miał dostępu do tokarki, to bym natrasował i szlifierka kątowa, mała tarcz i jazda


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Przedni napęd
PostNapisane: 25 lut 2013, o 23:11 
Offline

Dołączył(a): 19 sty 2012, o 11:55
Posty: 1060
Widzę że sporo ciekawych pomysłów masz jak sobie radzić w przypadku braku dostępu do maszyn. Podstawowy sprzęt ci starcza :lol: <Młotek przecinak i brzeszczot>


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Przedni napęd
PostNapisane: 25 lut 2013, o 23:14 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sty 2011, o 18:38
Posty: 2121
Lokalizacja: Wąpielsk woj. Kuj-Pom.
Ja pierwszego sama zrobiłem bez zastosowania spawarki, wszystko głównie było skręcane na śruby, nieprawdopodobne co? :lol: a jednak . :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Założyć forum
phpBB SEO