Forum miłośników ciągników własnej produkcji

SAMy, łunochody, ESioki i inne konstrukcje własne

Wyszukiwanie zaawansowane
Teraz jest 25 kwi 2014, o 01:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: napęd przedni ze skrzyni stara
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 12:57 
Offline

Dołączył(a): 23 kwi 2013, o 22:40
Posty: 5
W moim starym samie mam most od stara (zwężony) skrzynię od stara przeniesienie napędu z silnika vw jest paskami , ale przejdę do sedna sprawy do skrzyni chce dokupić przystawkę i czy z takiej przystawki mogę zrobić wyjście na napęd przodu .Jesli jest to możliwe to jaki most polecacie i z jakim przełorzeniem koła 15, 16 ,bo takie mam

Popraw błędy


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: napęd przedni ze skrzyni stara
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 23:46 
Offline

Dołączył(a): 19 sty 2013, o 18:09
Posty: 78
Witam cie daj foty ciągnika .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: napęd przedni ze skrzyni stara
PostNapisane: 26 kwi 2013, o 14:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lip 2011, o 19:16
Posty: 66
Owszem, można tak tylko to nie ma sensu, gdyż musiałbyś tak dobrać przedni napęd aby zgrały ci się obroty z tyłem, ale to będziesz miał tylko i wyłącznie na jednym biegu jeśli przystawka bierze napęd prosto z walka sprzęgła, jeśli zaś napędza ją tryb z którego napęd już ostatecznie idzie na tylną oś to wtedy gra pasuje ale wydaje mi się że tak nie jest, ale niech ktoś to potwierdzi dokładnie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: napęd przedni ze skrzyni stara
PostNapisane: 11 maja 2013, o 12:50 
Offline

Dołączył(a): 9 maja 2013, o 18:21
Posty: 7
Widzę że zastanawiasz się nad tym co ja niedługo będę wprowadzał w życie przy mojej konstrukcji, bo mam zamiar niedługo montować kolejną jednostkę tym razem 4x4 z kołami o różnych średnicach i wiem że to nie jest trudne lecz podejrzewam że dobranie przekładni mechanicznej może być problematyczne a przystawka którą chcesz zamontować prawdopodobnie umożliwi napęd niezależny i obroty wałków będą zależne od wspomnianych wcześniej przełożeń zmienne wraz ze zmianą przełożeń, ale oba zmienią się tak samo bo na tym polega napęd w autach a tutaj będzie to niestety utrudnione bo koła mają różną średnicę lecz wszystko da się zrobić i wyliczyć, więc zapewne jest to możliwe a ja do tego chcę rozłączać napęd przedni, gdyż najważniejszy jest napęd tylny a przód przydaję się tylko czasami. Życzę powodzenia...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Założyć forum
phpBB SEO