Forum miłośników ciągników własnej produkcji

SAMy, łunochody, ESioki i inne konstrukcje własne

Wyszukiwanie zaawansowane
Teraz jest 22 wrz 2017, o 03:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Na zimę, czy mogę tak jezdzić?
PostNapisane: 30 paź 2013, o 14:53 
Offline

Dołączył(a): 13 paź 2013, o 21:09
Posty: 20
Lokalizacja: Małopolska.ok.Gorlic gg:9075801
Witam.
Jako że traktor chciałbym aby w zimie mi był pomocny a jak to w zimie bez łańcuchów na kołach to chyba ani rusz z pługiem. Dlatego mam pytanie ponieważ odległość miedzy kołem a konstrukcją,blachą-osłoną jest bardzo mała w zasadzie to jest 1-2cm max więc o łańcuchach w takiej sytuacji mogę zapomnieć.
Tak to wygląda normalnie
Obrazek
Obrazek

a tak po obruceniu koła. Jest to tylko przymiarka tego samego koła obróconego.
Docelowo były by zamienione koła z lewej na prawą i na odwrót, aby kierunek opony był prawidłowy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Troche bym sie nameczył z zakreceniem tych kół
i pewnie troche smiesznie by to wyglądało.
Obrazek


Ale pytanie czy można tak jezdzić? pytam bardziej doświadczonych, srodek ciężaru traktora sporo sie przesunie przez to. Traktor "sam" robiony wiec ciężki bardzo nie jest. A może po bieżniku idzie coś wywnioskować czy on sobie poradzi na tych oponach po sniegu bez łańcuchów?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Na zimę, czy mogę tak jezdzić?
PostNapisane: 30 paź 2013, o 18:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sty 2011, o 18:38
Posty: 2121
Lokalizacja: Wąpielsk woj. Kuj-Pom.
Ja nie mam łańcuchów na kołach i za dużo się nie ślizga, ale jak by były łańcuchy to by było jeszcze lepiej. Zależy po jakim terenie będziesz jeździł. Ja mam w miarę proste tereny do odśnieżania bez żadnych większych górek. Może byś podniósł błotniki trochę wyżej to by weszły te łańcuchy ? czy nie da rady?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Na zimę, czy mogę tak jezdzić?
PostNapisane: 30 paź 2013, o 19:18 
Offline

Dołączył(a): 20 maja 2011, o 11:29
Posty: 380
Lokalizacja: Podlasie
Można tak jeździć, biorąc pod uwagę, że masz most od jakiegoś dostawczaka/ciężarówki, to z typu był bliźniaki, na dodatek obciążenie tego mostu w porównaniu do tego do jakiego był projektowany jest znikome.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Na zimę, czy mogę tak jezdzić?
PostNapisane: 30 paź 2013, o 21:25 
Offline

Dołączył(a): 13 paź 2013, o 21:09
Posty: 20
Lokalizacja: Małopolska.ok.Gorlic gg:9075801
Dzięki panowie za zainteresowanie.
Czarny błotniki to jest najmniejszy problem, problemem jest szczelina między kołem-oponą a ramą sama, patrz foto. Co do terenów to mam płasko może sobie poradzi, zima pokaże. Na początek będę kabinowal z dociazaniem tylu, jeśli nijak to szło nie będzie to w ostateczności ta przekładka kół.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Na zimę, czy mogę tak jezdzić?
PostNapisane: 30 paź 2013, o 22:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sty 2011, o 18:38
Posty: 2121
Lokalizacja: Wąpielsk woj. Kuj-Pom.
atomek No rzeczywiście, nie zwróciłem uwagi na to. :oops: Ja do sama zakładałem obciążenie na tył ok 120 kg. zapomniałem wcześniej napisać. Żeby nie odwracać kół to możną by zrobić takie dystanse, ale to dużo roboty z tym.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Na zimę, czy mogę tak jezdzić?
PostNapisane: 31 paź 2013, o 17:26 
Offline

Dołączył(a): 13 paź 2013, o 21:09
Posty: 20
Lokalizacja: Małopolska.ok.Gorlic gg:9075801
Juz myślałem o dystansach, ale, śruby krótko wystają za nakrętkami jakieś 0,5cm
licząc że nakrętka chwyciła by chociaż do połowy to obliczyłem że dystans max jaki mogłbym zrobić to 1,5-cm. Gdybym zyskał z 5cm to warto by było tak to szkoda rąk se brudzić.
Spoko narazie zabieram sie za pług, po pierwszych opadach śniegu sie zobaczy jak to sobie radzi, są 2 opcje poradzi albo nie ;)
Dociążanie mam nadzieje bedzie jeszcze ratunkiem w razie poślizgów, ew upuszczanie wiatru z koła.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Założyć forum
phpBB SEO