Forum miłośników ciągników własnej produkcji

SAMy, łunochody, ESioki i inne konstrukcje własne

Wyszukiwanie zaawansowane
Teraz jest 21 wrz 2017, o 05:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Most żuk - problem po rozpołowieniu
PostNapisane: 22 lis 2013, o 14:45 
Offline

Dołączył(a): 8 sty 2011, o 22:38
Posty: 3
Lokalizacja: okolice Tarnowa - małopolska
Witam szanownych forumowiczów. Od kilku miesięcy obserwuję projekty przez Was budowane i w końcu sam postanowiłem coś zbudować. Zacząłem od gromadzenia podzespołów a jednym z nich jest most żukowski o przełożeniu 5,125, który zamierzałem skrócić. Po rozpołowieniu go niestety ukazały się połamane zęby na wałku atakującym i talerzu co w konsekwencji dyskwalifikuje go jako element konstrukcyjny mojego sama. Mam możliwość zwrócić go sprzedawcy ale w stanie poskładanym i tutaj pojawia się problem. Połówki składałem na masie uszczelniającej bo rozleciała się stara uszczelka papierowa i po złożeniu ciężko kręci się wałek atakujący. Czyżby było to wykonane z tak dużą precyzją że bez uszczelki, która miała grubość papieru pergaminowego plus warstwa kleju ala butapren zaczęło ściskać koło talerzowe do wałka? Rozbierałem to kilka razy i nie zauważyłem możliwości regulacji zazębienia wałka i koła talerzowego. A może są tam jeszcze jakieś inne kruczki, na które nie zwróciłem uwagi? Proszę o porady bo trochę mnie to podłamało na początku budowy.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Most żuk - problem po rozpołowieniu
PostNapisane: 22 lis 2013, o 17:57 
Offline

Dołączył(a): 10 mar 2012, o 20:36
Posty: 119
Wytnij nową uszczelkę podobnej grubości z jakiegoś bloku.Luz reguluje się na łożyskach koła talerzowego,dużo roboty bo trzeba ściągać łożyska i podkładać lub wyjmować podkładki dystansowe a wpływ na to ma też uszczelka.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Most żuk - problem po rozpołowieniu
PostNapisane: 23 lis 2013, o 22:50 
Offline

Dołączył(a): 8 sty 2011, o 22:38
Posty: 3
Lokalizacja: okolice Tarnowa - małopolska
Dzięki kolego mustang540. Problem zniknął po dorobieniu uszczelki pod pół-pochwy o grubości 0,5 mm.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Założyć forum
phpBB SEO