Forum miłośników ciągników własnej produkcji

SAMy, łunochody, ESioki i inne konstrukcje własne

Wyszukiwanie zaawansowane
Teraz jest 21 lis 2017, o 17:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jak poskładac sama
PostNapisane: 19 lis 2013, o 21:26 
Offline

Dołączył(a): 16 cze 2013, o 16:13
Posty: 33
Tylko żeby dać niżej to musiał bym rozcinać ramę a tego bym nie chciał a jest jakiś inny sposób?? I jeszcze jedno pytanie czy do tego silnika mogę zastosować chłodnicę z c330 i jak to połączyć żeby było dobrze ???


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak poskładac sama
PostNapisane: 20 lis 2013, o 01:25 
Offline

Dołączył(a): 20 maja 2011, o 11:29
Posty: 380
Lokalizacja: Podlasie
Inny sposób to wyrzucić skrzynię żuka i spiąć skrzynię półosią z mostem.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak poskładac sama
PostNapisane: 20 lis 2013, o 18:38 
Offline

Dołączył(a): 20 maja 2011, o 11:29
Posty: 380
Lokalizacja: Podlasie
Wątpię że uzyskasz inną odpowiedź, jedyny sposób "żeby było dobrze" to połączenie wałem z przegubami, jeżeli jest za mało miejsca, zbyt duża niewspółosiowość na tym odcinku a przesunięcie silnika nie wchodzi w gre, to jedyna metoda to wykopać skrzynię żuka i połączyć półoś z mostem (z dwoma przegubami oczywiście). Wiele osób "donosi" że takie połączenie nie jest za szybkie


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak poskładac sama
PostNapisane: 20 lis 2013, o 22:56 
Offline

Dołączył(a): 16 cze 2013, o 16:13
Posty: 33
A wie ktoś jak złożyć sprzęgło bo na razie mam tylko skrzynię i nie wiem jak to poskładać jak kupię sprzęgło ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak poskładac sama
PostNapisane: 21 lis 2013, o 00:46 
Offline

Dołączył(a): 20 maja 2011, o 11:29
Posty: 380
Lokalizacja: Podlasie
Sprzęgło składa się z dwóch części, pierwsza to tarcza druga to docisk, musisz kupić oryginalne śruby żeby przykręcić docisk do koła zamachowego bo zwykłe pourywa (ostatecznie kup jedną na wzór, resztę kup w metalowym, ale wysokiej twardości >10). Sprzęgło składasz przykręcając docisk do koła zamachowego, żeby móc założyć skrzynię bez problemu, musisz wykorzystać bolec do ustalania osiowości tarczy w stosunku do koła (zakładasz tarcze na bolec, wkładasz ten bolec w łożysko w wale od strony koła zamachowego, na to nakładasz docisk i przykręcasz śrubami, bolec wyciągasz i możesz montować skrzynię). Bolec może być razem z dociskiem i tarczą (plastikowy) albo trzeba pożyczyć z jakiegoś zakładu mechanicznego (bolce mają różne średnice, do różnych łożysk i różnych tarcz)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak poskładac sama
PostNapisane: 21 lis 2013, o 21:30 
Offline

Dołączył(a): 16 cze 2013, o 16:13
Posty: 33
A co dociska to łożysko do docisku bo w tej skrzyni wychodzi tylko bolec ze środka tej tulei z frezem i nie ma żadnej łapki ani nic takiego ?? I jeszcze jedno jak ze spawać układ różnicowy w skrzyni 4 biegowej golf2????


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak poskładac sama
PostNapisane: 21 lis 2013, o 22:21 
Offline

Dołączył(a): 20 maja 2011, o 11:29
Posty: 380
Lokalizacja: Podlasie
W skrzyni powinieneś mieć "widełki" przy wałku, łożysko porusza się po wałku i jest zaczepione za te widełki, daj fotki jak to wygląda u Ciebie to powiem czego brakuje.
Poszukaj na forum jest opis jak zaspawać mechanizm różnicowy w skrzyni VW.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak poskładac sama
PostNapisane: 21 lis 2013, o 22:54 
Offline

Dołączył(a): 16 cze 2013, o 16:13
Posty: 33
A to nie jest takie sprzęgło przypadkiem
http://autowanda.pl/?page=catalog/product&cat[cat]=23d2b235&cat[cmf]=35e&cat[cmo]=4d9&cat[cve]=95f&cat[art]=ba59&cat[atg]=16e919&offset=0&sort=1
a tak wygląda moja skrzynia http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... CDQQ9QEwAw


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak poskładac sama
PostNapisane: 22 lis 2013, o 01:44 
Offline

Dołączył(a): 20 maja 2011, o 11:29
Posty: 380
Lokalizacja: Podlasie
Ok widzę jak to działa, nie ma u ciebie widełek, jest bolec przez środek wałka który powoduje wysprzęglenie. Ok niestety jak poskładać, to Ci nie podpowiem bo nie miałem tego w rękach, ale na pewno gdzieś opis znajdziesz.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak poskładac sama
PostNapisane: 22 lis 2013, o 20:46 
Offline

Dołączył(a): 6 sty 2013, o 10:19
Posty: 203
jart0245
Ja bym nawet powiedział że jest duża różnica wysokości skrzyń i przesunięcie w bok,
musisz koniecznie opuścić skrzynie z golfa żeby te różnice były jak najmniejsze.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Założyć forum
phpBB SEO