Forum miłośników ciągników własnej produkcji

SAMy, łunochody, ESioki i inne konstrukcje własne

Wyszukiwanie zaawansowane
Teraz jest 23 paź 2014, o 02:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: amperomierz jak podłączyć
PostNapisane: 11 mar 2012, o 20:49 
Offline

Dołączył(a): 11 mar 2012, o 13:12
Posty: 9
Witam. jak włączyć w obwód instalacji elektrycznej amperomierz? instalację w moim ,,samiku" mam kompletną. na amperomierzu jest( +, i -)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: amperomierz jak podłączyć
PostNapisane: 11 mar 2012, o 21:13 
Offline

Dołączył(a): 27 sty 2011, o 22:36
Posty: 38
Co chcesz mierzyć (że prąd to wiem :) ), jaki masz amperomierz, jeżeli ma być mierzony prąd pobierany z akumulatora i dostarczany podczas ładowania to amperomierz powinien być z "0" w środku skali, oczywiście obwód rozrusznika musi być poza pomiarem chyba że Twój amperomierz ma zakres kilkuset amper.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: amperomierz jak podłączyć
PostNapisane: 11 mar 2012, o 21:25 
Offline

Dołączył(a): 11 mar 2012, o 13:12
Posty: 9
mam dokładnie taki sam jak ten http://allegro.pl/amperomierz-mtz-belarus-i2122973499.html. po prostu mam taki na zbyciu w domu i chciałbym go zamontować, tak żeby pokazywał jaki jest prąd pobierany z akumulatora.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: amperomierz jak podłączyć
PostNapisane: 11 mar 2012, o 21:28 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 cze 2011, o 19:43
Posty: 2332
Amperomierz podłącza się szeregowo ale jak kolega autoel napisał nie włączaj pod niego obwodu rozrusznika


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: amperomierz jak podłączyć
PostNapisane: 11 mar 2012, o 23:18 
Offline

Dołączył(a): 11 mar 2012, o 13:12
Posty: 9
tak wiem, tylko nie wiem w którym miejscu, tzn. + z amperomierza na przewód z akumulatora, a gdzie podłączyć ,,-"??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: amperomierz jak podłączyć
PostNapisane: 12 mar 2012, o 10:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 cze 2011, o 19:43
Posty: 2332
julian napisał(a):
tak wiem, tylko nie wiem w którym miejscu, tzn. + z amperomierza na przewód z akumulatora, a gdzie podłączyć ,,-"??

Nie z amperomierza a z akumulatora (+). Amperomierz wstaw w szereg do instalacji (oczywiście z pominięciem obwodu rozrusznika. Minusa na amperomierzu w żadnym razie nie podłączaj do masy!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: amperomierz jak podłączyć
PostNapisane: 20 mar 2012, o 11:52 
Offline

Dołączył(a): 20 mar 2012, o 11:23
Posty: 4
Na wstępie witam serdecznie :D , to szczery uśmiech.
Pozwólcie, że się podłączę do tematu. Zaznaczam, że jestem totalnym głąbem jeśli chodzi o elektrykę. Proszę więc o porady pisane językiem dla mnie właśnie.
Chcę podłączyć amperomierz i woltomierz, czy mogę go podłączyć jak na rysunku? Nie wiem jak wkleić rysunek, ale opiszę to co wymyśliłem.
Do akumulatora podłączam dwa przewody + i - następnie do tych przewodów podłączam w formie drabinki czyli jeden pod drugim, amperomierz a następnie woltomierz.
Czy to będzie działało prawidłowo?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Cezar


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: amperomierz jak podłączyć
PostNapisane: 20 mar 2012, o 13:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 cze 2011, o 19:43
Posty: 2332
Rysunki, zdjęcia i inne pliki najlepiej wrzucać na jakiś serwer, a tu linki do tych plików. Jeśli już porównujesz instalację do drabinki, to jako "szczebelek" możesz dać tylko woltomierz. Pamiętaj taką zasadę: woltomierz podłączamy równolegle, a amperomierz szeregowo.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: amperomierz jak podłączyć
PostNapisane: 20 mar 2012, o 14:46 
Offline

Dołączył(a): 20 mar 2012, o 11:23
Posty: 4
Dzięki leors ale linków nie widzę.
Natomiast jeśli chodzi o to połączenie amperomierza i woltomierza, to czy należy poprowadzić nowe kable czy też można to wpiąć w dowolne miejsce instalacji?
A czy amperomierz wpiąć (szeregowo) w plusowy czy minusowy kabel.
Pozdrawiam Cezar


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: amperomierz jak podłączyć
PostNapisane: 20 mar 2012, o 16:58 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 cze 2011, o 19:43
Posty: 2332
Amperomierz wpinasz w przewód podłączony pod "+" akumulatora. Najprościej rzecz ujmując, przecinasz przewód plusowy i podłączasz amperomierz. Pamiętaj tylko żeby nie był podłączony pod niego obwód rozrusznika. Woltomierz podłączasz pod plus i pod minus, tylko, że za stacyjką, żeby nie wskazywał kiedy nie potrzeba. Jakieś przewody to musisz dołożyć, żebyś miał te mierniki na desce. Linek nie widzisz że bo nie dałeś żadnych linek. Jeśli chcesz pokazać jakieś zdjęcie czy rysunek wrzuć go na jakiś serwer a linkę do niego dasz tu na forum.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Założyć forum
phpBB SEO